fbpx

Bucătăria modernă – sfaturi utile pentru compartimentarea corectă Leave a comment

Tu cum ai defini bucătăria modernă? Deseori ni se întâmplă ca oamenii care apelează la serviciile noastre să ne furnizeze o imagine preluată de pe internet sau din reviste de design interior. „Îmi doresc bucătăria aceasta!” este de cele mai multe ori singura dorință a clienților noștri. Însă, din punctul nostru de vedere, o bucătărie modernă nu se rezumă doar la tendințe, ci la compartimentarea corectă.
Dacă ar fi să privim puțin la începuturile activității noastre, am putea spune că bucătăriile actuale nu se mai aseamănă cu cele de odinioară. Și asta pentru că acestea nu se mai axează doar pe scopul de bază, prepararea hranei. Odată cu evoluția tehnologiei, dar și a schimbării obiceiurilor, bucătăriile au devenit spații de socializare, birou în vreme de pandemie, loc în care copiii își fac temele și oricine se poate simți ca un adevărat maestru culinar.
Însă, pe cât de mult se mândresc oamenii cu bucătăriile lor desprinse din paginile revistelor, pe atât de mult se plâng de lipsa spațiului de depozitare sau de incomoditatea cu care își fac treaba. Din acest motiv ne-am propus să-ți oferim câteva sfaturi, pentru a ști ce să ceri proiectantului de mobilă.

 

Compartimentarea corectă a mobilei în funcție de zonele principale

Un proiect de realizare pe comandă al bucătăriei presupune mai mult decât stabilirea unei scheme cromatice și alegerea materialelor. După cum prea bine știi, conceperea unui mobilier la comandă îți oferă avantajul de a-ți analiza atent spațiul și de a-l fructifica până la ultimul centimetru.
Că tot îți spuneam de bucătăriile moderne, acestea trebuie să îmbine designul atractiv cu funcționalitatea și să creeze o adevărată experiență utilizatorilor, în care să gătească cu pasiune și să petreacă timp de calitate cu familia și prietenii. Regula de bază într-o astfel bucătărie se concentrează pe flux tehnologic sau ordinea firească a lucrurilor.

 

Această regulă a fost stabilită încă din perioada interbelică, atunci când migrația germanilor la oraș a fost extrem de mare, iar locuințele deveneau neîncăpătoare. Nici în zilele noastre nu este o mare diferență, căci de cele mai multe ori ne utilăm locuințele cu noi tehnologii pe care nu le folosim niciodată. În felul acesta pierdem din vedere tocmai esențialul.

Principalele zone din bucătărie s-au stabilit după analizarea atentă a reflexelor noastre și de faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci. O compartimentare în care se ține cont de principalele zone din bucătărie îi asigură mobilierului „tinerețe fără bătrânețe”. În cazul în care te întrebi ce treabă are calitatea cu felul în care este compartimentat, ei bine „așezarea peste mână” conduce spre defecțiuni sau mici accidente.
Ce înseamnă asta? Ne referim la a avea la îndemână vasele și ustensilele pentru gătit, la a avea suficient spațiu de lucru pentru prepararea hranei, la a avea loc pentru curățarea obiectelor fără să stropești cu detergent alimentele și tot așa.

„The more you know, the more you can create. There`s no end to imaginations in the kitchen”. – Julia Child

 

Cinci zone principale în bucătăria modernă

O bucătărie cu adevărat ergonomică se bazează pe cele cinci zone din bucătărie: zona de depozitare, zona de păstrare, zona de curățenie, zona de preparare și zona de gătit. În industria producerii de bucătării, vorbim deseori despre celebrul „triunghi optim”, ce semnifică așezarea primelor trei zone – de gătit (aragaz, plită, cuptor), zona de curățenie( chiuveta, mașina de spălat vase) și zona de depozitare (frigider, dulap de provizii) – sub forma unui triunghi pentru a avea acces rapid în timpul procesului de gătire.

Acesta este punctul de plecare spre realizarea întregului proiect de mobilă. În funcție de poziționarea celor trei zone menționate, vom putea stabili locul celorlalte două: zona de păstrare și zona de preparare. În felul acesta, vei avea la îndemână tot ce ai nevoie și va exista un flux firesc în bucătărie. Dacă și spațiul îți permite, este important să ții cont de această configurație.

În ceea ce privește dispunerea zonelor de prepararea hranei în raport cu principalele zone mai sus menționate, există câteva reguli pe care poți să le ai în vedere:

  • Să ai spațiu de lucru de ambele părți ale zonei de curățenie;
  • Să existe blat de lucru pe ambele laturi ale zonei de gătit;
  • Opțional, se recomandă un spațiu de lucru și lângă zona de depozitare.

Ultima zonă, dar nu cea din urmă este zona de păstare. Aici ne referim la locuri în care vom păstra vesela, ustensilele de gătit, oale, produse de curățenie și alte lucruri necesare într-o bucătărie. În ceea ce privește această zonă, nu există câteva reguli clare.

 

De obicei, aceasta se stabilește și în funcție de spațiul disponibil. Poți opta pentru un astfel de dulap în zona de curățenie, pentru a-ți fi confortabil să depozitezi vesela curățată. Sau poți avea un spațiu pentru păstrare și în zona de gătit, pentru tigăi, roboți de bucătărie ș.a. Important este să gândești proiectul tău de mobilă în profunzime, fără să ții cont doar de design. Într-un articol anterior, am detaliat fiecare dintre aceste zone.

Odată ce ai stabilit care este locul principalelor zone în bucătăria ta, te vei putea juca și la nivelul compartimentărilor interioare a dulapurilor. Folosirea optimă a spațiului de depozitare este un alt obiectiv important al planificării mobilierului de bucătărie. Dacă mărimea bucătăriei tale nu este tocmai generoasă, poți opta pentru extrageri late, înalte și adânci, pentru a câștiga mai mult spațiu.

În schimb, dacă spațiul este unul ofertant, poți crea soluții de depozitare chiar și în locuri neașteptate. La Bucătării Cangur, ne bazăm pe soluțiile funcționale Blum pentru a crea sertare sub chiuvetă, dulapuri înguste în zona de gătit, sertare inteligente pentru colțuri sau dulapuri de provizii. Vezi câte se pot face prin respectarea unor reguli?

Data viitoare, când te vei gândi la bucătăria ta, gândește-te întâi la funcționalitate și apoi la culoari și stil. Fă-ți un plan înainte, ia în calcul locul fiecărei zone și dacă nu te pricepi la asta, nu te încăpățâna să faci de unul singur. Specialiștii de la Bucătării Cangur îți oferă consiliere pentru configurarea mobilierului de bucătărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide chat-ul
Sună acum!
Salut. Te putem ajuta?

Acest website foloseste cookie-uri proprii, cat si cookie-uri adaugate de terti pentru a va furniza o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului dvs. Mai multe detalii, aici.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close