De cele mai multe ori, când ne gândim la cum am vrea să fie mobila de bucătărie, avem în vedere doar partea estetică. Ne lăsăm inspirați de tendințe, de culori, de materiale sau de personalitatea încăperii. Dar de ce avem nevoie cu adevărat? Indiferent că visezi să ai o bucătărie în care să gătești după rețetele lui Jamie Oliver sau una pe care prietenii tăi să o admire când depănați amintiri, trebuie să pui accent pe funcționalitate.
Ți-am spus deseori care sunt avantajele unui mobilier realizat la comandă, ți-am prezentat câteva soluții de compartimentare sau ți-am vorbit despre tipuri și forme de bucătărie. Dacă te afli în plin proces de proiectare a unei bucătării sau ai pe lista ta de obiective amenajarea bucătăriei în viitorul apropiat, venim în ajutorul tău. Astăzi răspundem unei întrebări frecvente, anume: care sunt cele cinci zone principale în bucătărie.
La început a fost planul de amenajare
Așa cum este firesc într-un proiect de felul acesta, în faza inițială ai nevoie de un plan. Acesta are rolul de a-ți creiona bucătăria în funcție de dimensiuni, forma încăperii sau alte elemente ce te pot încurca în amenajarea bucătăriei – ferestre, uși, prize, accesul la apă sau gaz etc. Totodată, planul te ajută să vizualizezi dacă dorințele tale sunt în concordanță cu realitatea. Ne referim aici în mod special la bucătăriile mici, cum sunt cele de apartament. Ca lucrurile să fie cât mai clare, iar planul tău să fie cât mai realistic și realizabil, îți recomandăm să împarți bucătăria în cinci zone principale. Bineînțeles, în funcție de nevoile tale sau „limitările” impuse de încăpere, poți renunța la unele dintre ele.
1. Zona de gătit
Dacă ne gândim la scopul unei bucătării, zona principală într-o astfel de încăpere este cea de gătit. Cu siguranță, aceasta este zona ta preferată dacă îți place să călătorești, imaginar, prin intermediul rețetelor culinare.
Cât de des îți place să gătești?
Câte persoane gătesc în același timp?
Ce aparate vor funcționa cel mai bine cu stilul bucătăriei tale?
În funcție de răspunsurile date acestor întrebări, vei ști ce aparate de gătit să alegi pentru această zonă: plita, cuptorul, opțional cuptorul cu microunde și hota. De asemenea, cu ajutorul feroneriei de la Blum, poți opta în această zonă pentru dulap suspendat deasupra hotei sau dulapul îngust în care să depozitezi condimente.
Important este să ai în vedere funcționalitatea și optimizarea procesului de lucru.
2. Zona de preparare
Zona de preparare merge mână-n mână cu zona de gătit. De cele mai multe ori, aceasta se află chiar în vecinătatea acesteia. Specialiștii recomandă o suprafață de lucru de cel puțin 90 de cm, pentru a avea loc pentru aparatele electrice de mici dimensiuni, ustensile și ingrediente.
În zona de preparare poți alege și o compartimentare a sertarelor diferită, pentru a avea la îndemână vasele necesare. De exemplu, Ambia-line sau Orga-line, două soluții de compartimentare interioară a sertarelor de la Blum. Totodată, dacă zona de preparare își are locul la mijlocul mobilierului, în colț dacă ne referim la o mobilă în formă de L, poți opta pentru aplicația de dulap SPACE CORNER. Astfel profiți de fiecare centimetru disponibil și te bucuri de vizibilitate și accesibilitate.
3. Zona de curățenie
Când vorbim de zona de curățare, avem în vedere locul în care este amplasată chiuveta. Aici poți opta pentru o chiuvetă clasică, iar dulapul de sub ea să fie destinat coșului de gunoi.
În funcție de forma bucătăriei, trebuie să ai în vedere și dulapul de deasupra chiuvetei, care poate fi atât spațiu de depozitare, cât și uscător pentru vase. În plus, datorită evoluției accesoriilor și tehnologiilor de mișcare de la Blum, poți alege ca dulapul de sub chiuvetă să aibă coșul de gunoi încorporat, ba chiar cu posibilitatea de a selecta deșeurile. De asemenea, există o aplicație de dulap care te ajută să creezi un sertar după forma chiuvetei, astfel încât să depozitezi în ordine accesoriile destinate curățeniei.
Specialiștii spun că locul ideal al chiuvetei ar fi în centrul bucătăriei pentru eficiență maximă. Se recomandă o distanță de cel puțin 60 de cm pentru această zonă, pentru a crea loc suficient pentru vasele murdare. Dacă spațiul îți permite, zona de curățenie poate include și mașina de spălat vase.
4. Zona de consumabile
Cea de-a patra zonă principală dintr-o bucătărie este zona de consumabile. Specialiștii au denumit-o așa deoarece aici este amplasat frigiderul și dulapul de provizii. Acestea funcționează foarte bine împreună atât practic, cât și estetic.
În ceea ce privește frigiderul, lucrurile sunt destul de simple. Poți alege un frigider de sine stătător sau unul încorporat în mobilier. La Atelierele de Bucătării Cangur ai la dispoziție ambele versiuni.
Când vorbim de dulapul cu provizii, ne referim la un spațiu bine organizat și compartimentat, astfel încât ai accesibilitate la orice produs intenționezi să așezi în el. Noi recomandăm aplicația de dulap SPACE TOWER, ale cărui extrageri interioare sunt planificate flexibil. Dulapul permite accesul la provizii din toate părțile.
5. Zona de neconsumabile
Ultima aceste zone principale în bucătărie despre care îți vom povesti este zona în care punem vesela destinată servirii mesei, pahare sau elemente de decor. În funcție de disponibilitatea spațiului, poți opta pentru soluții de compartimentare speciale, pe care Atelierele de Bucătării Cangur ți le pune la dispoziție.
Acum că știi mai multe informații despre cele cinci zone principale dintr-o bucătărie, poți creiona o imagine mult mai realistă pentru bucătăria ta. Specialiștii de la Cangur îți stau la dispoziție cu sfaturi, sugestii și te vor ajuta pe durata întregului proces de proiectare. Mobila la comandă, realizată de profesioniștii noștri, are la bază materiale calitative și accesorii de feronerie pe măsură de la Blum. Sistemele de glisare, de balamale, de ridicare a ușilor sau tehnologiile de mișcare oferă durabilitate mobilierului și, totodată, un design plăcut.
Dacă încă visezi la o bucătărie în care să te simți ca un adevărat bucătar, contactează-ne!