Când ”new year, new me” nu pare să dea roade, poate e mai rezonabil să orientăm noul spre decor. Iar dacă nu propria casă, atunci ce loc ne poate defini mai bine? Schimbarea e mereu prietenă cu starea de bine, chiar şi atunci când vorbim de amenajarea spaţiului interior.
Ştim, însă, că deciziile nu sunt întotdeauna simple şi că, uneori, sfatul unui specialist e de mare folos. Pentru anul 2020, designerii au trasat deja liniile de orientare. Mai jos, îţi prezentăm câteva tendinţe în amenajările interioare pe care să arunci o privire atunci când ai nevoie de ajutor.
Maximalismul
Less is more? Noua decadă pare pregătită să depăşească maxima care a definit stilul ultimilor ani. A venit vremea libertăţii vizuale, spun specialiştii – limitările fac un pas în spate şi aduc în prim plan amenajările îndrăzneţe şi combinaţiile de culori. Texturile şi pattern-urile devin şi ele populare, printre elemente supradimensionate şi piese de mobilier cu personalitate. Totuşi, maximalismul nu e echivalentul aglomeraţiei vizuale. E doar o ocazie de a oferi spaţiului personalitate, păstrând în continuare linia estetică şi aspectul elegant.
Apusul bucătăriilor complet albe
Ca o consecinţă a minimalismului, bucătăriile de un alb neîntrerupt au căpătat mare popularitate. Proprietarii încep să se îndepărteze şi de această direcţie, observă designerii. Albul este înlocuit cu lemnul natural sau cu alte nuanţe deschise care menţin în continuare o atmosferă calmă, luminoasă în încăpere, dar se distanţează de banal. În schimb, tonurile neutre par să fie o cale sigură pentru înlocuirea albului curat.
Neo-tradiţionalismul
E greu să renunţi la eleganţa stilului tradiţional, tocmai de-aceea nici nu e nevoie să o faci. E de ajuns să îl aduci în prezent şi să îl integrezi printre elementele designului contemporan. Aşa obţii stilul neo-tradiţional – o combinaţie dintre stilul vintage şi obiectele moderne de decor. Dacă ţi-e greu să te desparţi de mobilierul clasic, dar vrei să te aliniezi la tendinţe, alătură-i un corp de iluminat inspirat din designul actual. În acelaşi stil se înscrie şi mobilierul în stil tradiţional vopsit în culori vii. Dacă e să ne raportăm la anul în care tocmai am intrat, classic blue – nuanţa aleasă de institutul Pantone pentru 2020, trasează şi mai clar direcţia.
Grija faţă de mediu
Schimbările climatice produc efecte pe toate planurile – da, chiar şi în domeniul amenajărilor. Suntem, pe bună dreptate, tot mai dispuşi să valorificăm asumat resursele naturii şi să îmbrăţişăm stilul de viaţă sustenabil. Nu e de mirare că materiale precum lemnul, ratanul sau pânza rămân în vârful preferinţelor şi în acest an. Să nu uităm nici de plantele naturale care continuă să aducă aerul proaspăt în orice încăpere. Prin urmare, resursele naturii nu sunt doar încurajate din punct de vedere etic, ci sunt apreciate şi la nivel vizual.
Dacă noua decadă ţi se pare un prilej potrivit pentru schimbare, amenajarea e pe jumătate gata atunci când ştii direcţia pe care să o urmezi. Găseşte-ţi inspiraţia în tendinţele recomandate. Eşti liber să le aliniezi la nevoile tale şi să compui amenajarea pe care o visezi.